Kit, to je slon koji voli more

Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pravna lica - registrujte se upisivanjem PIB-a

Kit, to je slon koji voli more

Ovako je jedan sladak mališa objasnio šta je to kit. A mi delimo sa vama divnu priču o ljubavnom životu ovih neverovatnih stvorenja.

Pre neki dan smo sproveli malu anketu na našem Instagram profilu da li više volite slonove ili kitove. Pobedili su slonovi, možda jer o kitovima ljudi manje znaju.

Da počnemo od toga da većina naučnika veruje da je iskakanje iz vode kitov način demostriranja izdržljivosti i snage potencijalnim partnerkama. Ali i ženka ima svoje načine kako da privuče pažnju mužjaka, jer bez pouzdanih pratilaca na može da krene na dug i opasan put (u ovom slučaju pričamo o sivim kitovima koji kreću iz polarnog dela Tihog okeana kako bi se parili). E sad, od onih koji se odazovu njenom pozivu, ona bira dvojicu. Daje im do znanja da su izabrani, oni se "lepe" uz nju i neće je napustiti ni za šta na svetu sve do kraja podviga.
Tako formirane trojke se grupišu i hiljade kitova kreće na put iz Ohotskog mora prema Aljasci. Možda mislite da su joj potrebna dva kavaljera kako bi je štitila od kitolovaca (jer ženke su krupnije i njih radije love), ali ne, ova priča ima mnogo neobičniji kraj. Povorka kreće, izaberu predvodnika , mužjaci se postave uz svoje ženke i svo vreme se bore za njenu naklonost. Putovanje traje mesecima. Šta se u medjuvremenu dešava. Pa naša devojka se sprijateljila sa obojicom kavaljera. Postaje nervozna i neodlučna. Odugovlači i na samom kraju puta će se prikloniti jednom. Prisloniće se na njegovu glatku kožu i dopustiti mu da je gura ka plićaku.
Kavaljer broj dva ostaje sa njima. Zajedno se odvajaju od jata, prate ženku dok ona luta i sledi instikt da pronadje mesto gde je pre dve godine bila oplodjena. A ako joj je ovo prvo svadbeno putovanje, onda će joj kavaljeri pomoći da pronađe toplu, bistru i plitku vodu. Traži prijatno mesto na koje će se opet za dve godine vratiti, kad dodje vreme da ponovo zanese malog kita.

Kako bi rekla autorka putopisa, od koje smo pozajmili ovu priču, tu počinje priča o viteštvu. Ženka se umiri i na određenoj visini, mirno pluta i koncentriše se na čin koji sledi. Kavaljer broj dva zaroni pored nje i svojim leđima je podupre kako bi se oslobodila brige oko održavanja ravnoteže i mirno posvetila činu. Izabrani partner kruži oko ženke i potom joj se penje na leđa. Sam čin deluje jako mirno i tiho, dostojanstveno, sve do momenta dok se trojka ne razdvoji i svo troje zadovoljno zapliva nazad ka jatu. Svi se ponovo okupljaju, mužjaci su izvršili svoj zadatak, a dame su sada gospođe. Od tog trenutka svu snagu, sve misli i sve vreme posvećuju životu koji je upravo začet.

Tako počinje život malog kita, začinjen pažnjom, razumevanjem i nežnim prijateljstvom. Priča o brizi prirode da pomogne onima koji žive u surovim okolnostima. Priča o nagonu majčinstva.

Nego, da se vratimo na početak, da li je kit slon koji voli more? Ne znam, ali znamo da jezik plavog kita može težiti koliko jedan slon.

Posle ove priče ne mogu da se otmem utisku da su upravo najveći stanovnici naše planete bića sa najnežnijim dušama. A vi?

Nežan par kitova u vidu priveska potražite kod nas na sajtu.

Knjigu Mobi Dik u knjižarama, a tekst iz koga smo pozajmili priču - ovde.

Preporučeni artikli