Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pravna lica - registrujte se upisivanjem PIB-a

"Najstrašnija noć"

Najstrašnija noć je poznatija pod nazivom "noć veštica" za one koji slave ili koji jednostavno ovo koriste kao priliku da se dobro zabave. Obeležava se tradicionalno 31.oktobra, odnosno noć uoči dana Svih svetih po katoličkom kalendaru.

Bez obzira na religiju, veru i kalendare koje poštujete interesantna je priča koja prati ovaj praznik.

Još od davnina Kelti su Novu godinu proslavljali 1.novembra. Osim nove kalendarske godine, oni su verovali da u noći između 31.oktobra i 1.novembra mrtvi izlaze iz svojih grobova ne bi li posetitli mesta gde su, još za života, živeli. Kelti su tada, iz straha od posete duhova, pravili buku i maskirali se ne bi li tako oterali nepoželjne goste.

Takođe 1.novembra gasili su vatre na svojim ognjištima i palili velike, zajedničke vatre. Bogovima su prinosili žrtve paljenjem životinjskih kostiju, kao i ličnih predmeta kojima su tražili zaštitu od bolesti ili nesreće.

Sa nekoliko izmena, ovaj običaj su nasledili i stari Rimljani. Oni su verovali da sa dolaskom zime nastupa i "mračni" period godine.Tako, da bi se zaštitili od mrtvih, Rimljani su na svom kućnom pragu ostavljali repe u koje bi prethodno ubacili sveće. Verovali su da će te sveće uplašiti mrtve i tako ih sprečiti da se približe kućama. 

Ono što klinci najviše vole oko ovog praznika je takozvana "trick or treat" tradicija. To je kada se deca oblače u kostime, idu od "vrata do vrata" i traže poslastice i saltkiše. Ovaj običaj potiče iz srednjeg veka, kada su siromašni na praznik Svih svetih išli od kuće do kuće i dobijali hranu u zamenu za molitve koje će sutradan, na praznik, izreći za umrle.

A bundeve, gde je tu njihovo mesto ?

Običaj dubljenja bundeva se zasniva na irskoj legendi o kovaču Džeku. Džek je bio poznat po svojoj domišljatosti. Međutim, ovaj čovek bio je i veoma škrt. Ima nekoliko priča, ali sve govore o tome kako je mudri kovač  uspeo da prevari đavola.

Po jednoj priči Džek je ponudio dušu đavolu u zamenu za piće. Đavo se pretvorio u novčić, Džek ga je brzo stavio u džep pored krsta - zbog čega đavo više nije mogao da se vrati u svoj oblik. Navodno je kovač ipak pustio đavola, ali tek kada mu je ovaj obećao da neće tražiti njegovu dušu narednih deset godina. Kada je Džek umro, zbog grešnog života, nije bio primljeni ni u Raj ni u Pakao. Đavo ga je posalo nazad i dao mu samo komad uglja. Kako je imao kod sebe samo bundevu, izdubio je i stavio ugalj unutra. Od tada, on postaje lutalica, koja pokušavajući da nađe put do kuće, ide mračnim ulicama noseći bundevu u ruci i plaćeći ljude oko sebe.

Godinama noć veštica je postajao sve učestaliji praznik u zemljama širom planete. Priče su se prenosile i menjale. Mogu se i danas čuti razne verzije priča, kao i da su ljudi dubili krompir, paradajz ili nekog drugo povrće. Kako god, ako odlučite da napravite malu zabavu na ovu temu, nabavite nekoliko bundeva, par svećica, možda koji strašan film.

Predlažemo vam kolač od bundeve i sok od paradajza da upotpune atmosferu :-)

Ako vam se dopao tekst zapratite nas na Facebooku i Instagramu

Preporučeni artikli