Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pravna lica - registrujte se upisivanjem PIB-a

SIDRO - povezanost i sloboda

Dopada li vam se simbol sidra ? Simbol nade, stabilnosti, čvrstine, jačine, uzemljenosti, sigurnosti. Jedan od najstarijih simbola.

Ne sumnjamo da znate da sidro služi da se brod pričvrsti za morsko dno, da mu da  neophodnu stabilnost i drži ga usidrenim i prilikom najjačih oluja. Zvuči snažno, zar ne?  Tako je sidro i postalo simbol sigurnih veza. Najlepša metafora za čvrstu , jaku , stabilnu vezu ♥ Pa tako ako želite  nekom da stavite do znanja da ćete biti čvrsto povezani,  u dobru i zlu, poklonite mu sidro. Sidro kao privezak, kao lanče, ugravirano, čestitiku sa sidrom... izbor je veliki, mašta nepresušna. Lep poklon, ali i duboko posvećen poklon, za svaku osobu kojoj  darujete.

Mali pogled kroz istoriju, zimski dani su uvek dobri da pročitamo koju stranicu više. Sidro se spominjalo još u Sumerskom periodu. Simbol sidra je imao važnu ulogu i u Hrišćanstvu. Kako su  Hrišćanski krst i sidro su sličnih proporcija,  sidro je odlično služilo kao kamuflaža krsta i prikrivalo religiozne ljude koje je Rimsko carstvo progonilo. Još i tada je predstavljalo simbol stabilne i čvrste vere. Bilo je značajnije onima koji su ostajali na obali, nego onima koji su plovili. Sidrom su se označavale  sigurne kuće za one koji traže spas i beže od progona.

Ipak najćešća asocijacija na pomen sidra je da je ono simbol moreplovaca.  Za svakog mornara ono je posebno važno i predstavlja mir, stabilnost i snagu. Pomoću sidra mornari su u kontaktu sa zemljom. Osim sigurnosti na moru, simbolizuje i povratak na sigurno, u mirnu luku, dom. Tako da ako stavite ključeve od kuće na privezak u obliku sidra, to će značiti siguran dom kome se svakodnevno vraćate. 

Sidro je simbol povezanosti sa onim što je važno u vašem životu bez obzira na okolnosti.

Ništa manje lepa, druga strana simbolike sidra je da može biti  i simbol slobode. Jer, kada brod digne sidro, kreće na novo putovanje, u novu avanturu. U životu se dešava da u određenim okolnostima podignemo sidro i krenemo novim putem. A opet imamo izbor da ga  zaronimo na dno bilo kada, bilo gde i sa kim poželimo.Kada je teško, podstiče nas da idemo ka boljem sutra. Kako vam se čini , sloboda i mogućnost izbora, dobitna kombinacija ?

Prođosmo kroz istoriju, evo nas i kod psihologije. Šta sidro govori o ličnosti?  Simbol je sigurne, jake, uporne i mirne osobe. Označava i sposobnost da se svojom stabilnošću i kontrolom nad emocijama, ljudi lakše suočavaju sa poteškoćama i imaju realniji pristup životu. Baš kao sidro, koje se suočava sa olujom, ali ipak ostaje stabilno i čvrsto.

Jedan od simbola sa najsvestranijim značenjem, nepogrešiv izbor za poklon.

Kome ?

Voljenoj osobi, pokazaćete joj  da ste vi njeno sidro, da ćete uvek biti tu za nju, ili da je ona vaše, da vas drži prizemljenim i sigurnim.

Mladoj osobi, recimo za rođendan ili maturu, je podsetnik da pamti svoje korene i da je, ma gde je život odveo, porodica uvek njena sigurna luka.

Pred odlazak na put, sidro će biti  podsetnink da putniku želite sigurnost i da ga čekate.

Obradovati sebe, bilo kada. Uvek je pravo vreme podsetiti se da stojimo čvrsto i samouvereno. Da svaki dan sve jače verujemo u sebe , uprkos olujama koje dolaze i prolaze.

Verujemo da ste uživali čitajući o sidru, i da već znate kome ćete pokloniti sidro prvom prlikom. :-)  

Potražite na našem sajtu priveske sa motivom sidra.

Sigurna luka poklona za vas

 VITER  pokloni 

Ako vam se dopao tekst zapratite nas na Facebooku i Instagramu

Preporučeni artikli