Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pravna lica - registrujte se upisivanjem PIB-a

Ako još niste stali na ludi kamen

Ovih dana svi parovi koji su tokom prošle godine stali na ludi kamen proslavljaju mladence.
Sa prolećem sve više mladih se odlučuje za venčanje, planiraju se svadbe.
I tako dok priroda behari...cveta i ljubav i sve lepo što ona sa sobom nosi.

Behar je simbol promene. Najavljuje kraj zime, kratkih dana, učmalosti i monotonije dana. Kada vidimo procvetale grane voćki neka radost vam se potajno uvuče pod taj osmeh što krijete. Smeškaju vam se neki radosni trenuci, nova poglavlja. Od novih mogućnosti možemo uvek početi od uživanja u sunčanijim danima i prirodi.

Mladenici, venčanja, opštinska i crkvena. Svadbe u krugu porodice ili pod šatorom. Pokloni, čestitke, fotografije...Sve to nas je dovelo da malo istražujemo svadbene običaje po svetu i kod drugih naroda, te evo nekih. Možda vam se nešto i dopadne, pa iznenadite goste na proslavi venčanja :-)

Počinjemo od Britanaca, jer tu leži tajna o verovanju da odžačar donosi sreću. Naime, u Britaniji se smatra srećom ako odžačar dođe na venčanje i poljubi mladu. Običaj datira od vladavine kralja Džordža III. Kraljevi konji su se izmakli kontroli i odžačar se umešao da ga spasi. Kralj je proklamovao Kraljevskim dekretom da svi odžačari donose sreću i da se sa njima treba ophoditi sa poštovanjem. A ako se udate za odžačara...hm...dupla sreća.

Iako nam nisu više prve komšije, Italijani su nam uvek bili simpatični, pa tako i njihov običaj da mladoženji seku kravatu i onda prodaju delove kako bi finansirali njihov medeni mesec. Svi se dobro zabave, a medeni mesec zagarantovan.

Malo severnije kod Nemaca običaj je da mladenci zajednički život simbolično započinju testerisanjem debla. U ovoj zemlji je to tradicija koje se mladenci drže kako bi i u životu sve teške zadatke uspešno savladavali.

Još malo severnije kod Finaca na venčanju majka mladoženje drži tanjir na glavi kad mladenci započnu svoj prvi ples. Broj parčića na koje se tanjir polomi kada padne predstavlja broj dece koje će par imati.

Kod njihovih komšija Šveđana pre venčanja mladina majka daje ćerki zlatni novčić koji stavlja u desnu cipelu dok joj otac daje srebrni novčic za levu cipelu. Ovo simbolizuje bogatu budućnost.

Odmah tu malo niže u Estoniji je običaj da će se žena koja uhvati mladin buket sledeća udati, izmenjen u korist muškaraca. Mladoženji se vezuju oči i okreću ga u krug. Neoženjen muškarac na čiju glavu mladoženja spusti šešir sledeći će biti mladoženja.

Rusi ko Rusi, na venčanju mlada i mladoženja se utrkuju do tepiha na kojem se polažu njihove zakletve. Ko pobedi biće glavni u kući. Pih...

U Češkoj je običaj da se prijatelji mlade ušunjaju u dvorište njene kuće, zasade drvo i okite ga obojenim ljuskama jajeta i raznobojnim mašnicama. Legenda kaže da će mlada živeti onoliko koliko živi to drvo.

Napuštamo Evropu i da zvirnemo malo u dalje krajeve.

Marokanske mlade započinju svoj dan ceremonijalnim pročišćenjem u vidu kupanja u mleku pre nego što im ruke i stopala detaljno iscrtaju kanom.

Japanske mlade menjaju odeću nekoliko puta u toku dana. A postoji i tradicija ritualnog ispijanja devet čaša sakija u toku ceremonije venčanja.

Jevrejski običaj je da venčani prsten treba da bude potpuno jednostavan, bez dragog kamenja ili oznaka. Ovo simbolizuje večnu ljubav – nema ničega što označava početak i kraj.

U Meksiku gosti formiraju srce oko para koji izvodi svoj prvi ples. Mladenci nakon plesa svezuju čvor.

Deo tradicionalnog sudanskog vencanja ukljucuje spaljivanje sedam dršaka metli od strane glavne deveruše što simboliše odbacivanje loših navika pred početak bračnog života.

I konačno, na venecuelanskom venčanju je običaj da se mladenci iskradu sa svadbe, a da se ne pozdrave ni sa kim. Smatra se da će im to doneti sreću. Yes!!

Verujemo da ste se malo zabavili,
a i da vas već iza ćoška čeka pozivnica za neko venčanje.

Uživajte u beharenju prirode i mladosti ♥♥

Viter Facebooku
Viter Instagramu

Preporučeni artikli