Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pravna lica - registrujte se upisivanjem PIB-a

Krckomanija

Krckomanija nije šala i pomodarstvo. Krcko Oraščić je zaštitnik kuće i tera zle duhove. Ste nabavili jednog?

Priča o Krcku je jedna od najlepših božićnih priča. Sigurni smo da znate priču o devojčici Klari, koja od kuma dobija neobičan poklon Krcka Oraščića. Kum je uči da koristi čaroliju, pomoću koje odlazi u magično carstvo i sreće šećernu vilu, Krckovu ljubav. Hrabro se suprotstavlja opakoj kraljici miševa koja je bacila zle čini na Krcka.

Nastala je još sredinom 19.veka, a balet je prvi put izveden krajem istog veka. Medjutim "krckomanija" je tek kasnije zahvatila ceo svet. Danas se izvodi na scenama mnogih pozorišta u danima pred novogodišnju noć. Figurice su se bile popularne u Evropi, a posle Drugog svetskog rata su prešle okean u džepovima vojnika koji su se vraćali kući i nosili ih svojoj deci. Od tada su i u Americi neizostavan deo božićnog dekora.

Zamislite samo božićno veče, kamin, doteranu dečicu sa sajajem iščekivanja u okicama. Zamislite zimsku noć, pahulje koje polako padaju i tišinu koju nose sa sobom. Zamislite vile, miševe, olovne vojnike, slatkiše, konfete... Pustite Valcer cveća i uživajte...

Kako je u vašem domu kad se novogodišnja zavesa podigne?  Moja deca su godinama verovala da zaista Deda Mraz donosi poklone. Svi pokloni su stajali ispod korpe za veš koju nisu primećivali, jer je bila deo svakodnevnog kućnog dekora. U ponoć kad bi počeo vatromet, zgrabili bi jakne i istrčali na terasu da gledaju. Ja bih samo nogom gurnula onu korpu ka jelci i otklopila poklone i stvorila se na terasi pored njih da zajedno gledamo. Onda palimo prskalice, ljubimo se i kad udjemo unutra... ono pokloni ispod jelke. Godinama su nasedali na istu foru... i smišljali razne načine kako da spreme sačekušu Deda Mrazu.

Još interesantnije je što je Božić Bata donosio poklone kod bake i deke nekoliko dana pre toga za Božić. Uvek su spavali tamo, pred odlazak u krevet uredno su ostavljali Deda Mrazu medenjake, čašu mleka i šargarepu za Irvase. Deka bi ustajao pre svih, da stavi poklone i gricne malo medenjaka i otpije mleko, a šargarepu sakrije kako bi je baka posle stavila u supu. I u tu prču su verovali godinama.

Nikad, ali baš nikad nisu postavili pitanje kako to da Deda Mraz dolazi 25. kod bake i deke , a 31.kod nas. Pa i što bi, išlo im je u korist da dobiju poklone dva puta.

Kod nas svakodnevno stižu novi novogodišnji ukrasi, već smo uveliko u toj priči. Pripremamo ukrase za vaše novogodišnje čarolije, da zatrepere trepuške od neverice kada se i ove Nove godine zavesa podigne. I tu se priča ne završava, nego tek počinje. Kako za malu Klaru, tako i za Milicu, Vukašina, Emu, Luku, Andriju...Možda odlučite da se izvedete da odgledate Krcka ove godine. Božićna scenografija, predivna muzika i na kraju kraljevstvo slatkiša - tako lep način da uplovite u novogodišnje praznike. Povedite svoju decu, sestriće, kumiće...ma sebe... i uživajte.
A kod nas ... možete nabaviti jednog krcka, za kuću...da se nadje.

I dok princ i šećerna vila plešu, polako je vreme da se krene kući. Laku noć.

Za novosti u carstvu ukrasa i poklona zapratite nas  na Facebooku ili  Instagramu 

Preporučeni artikli