Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pravna lica - registrujte se upisivanjem PIB-a

Pravilo 20/20

Podnaslov: strpljenje

Ovih dana stalno nailazim na neka pravila koja u sebi sadrže broj 20. 
Prvo otkrih ono  20/20, pa 20-20-20 i verovatno svima poznato 80:20.
Ste čuli za neko od ovih?

Pravilo zvano 20/20
Okrila sam ga čitajući tekstove o vinu, kada su nam stigli difuzeri sa mirisima vina i somelijer setovi. Ovo pravilo se smatra malim trikom za veliko uživanje pri konzumiranju ovog alkoholnog pića. Osim adekvatnih čaša, bitno je povesti računa i o postizanju optimalne temperature vina kako bi ukus bio najverodostojniji. Tako pravilo 20/20 podrazumeva da belo vino treba izvaditi iz frižidera 20 minuta pre serviranja, dok crno treba staviti u frižider 20 minuta pre samog serviranja.

Razmislite o ovome sledeći put kada budete spremali večeru za prijatelje i pratite njihove reakcije.


Pravilo 20-20-20
Danas možda najkorisnije svima, obzirom da je dosta nas veći deo ispred ekrana.
Suština pravila je da na svakih 20 minuta, dok gledate u ekran, treba da pogledate u stranu, u nešto što je udaljeno 20 stopa (oko 15 metara) od vas i da u to gledate 20 sekundi.
Ne opterećujte se da u centimetar pogodite razdaljinu, već da se fokusirate na nešto što je u daljini.Pogledajte kroz prozor u neku zgradu koja vam se čini daleko, ili drvo preko puta ulice. Ako radite u malom prostoru , izađete u veću prostoriju gde možete da odmorite oči.
Zašto baš 20 sekundi? Toliko je dovoljno našim očima da bi se sasvim odmorile od onoga što ih napreže.
Bonus trik: dobro je i da popijete čašu vode jer, kada je telo dobro hidrirano, i oči su dobro.


Pravilo 80:20

Ovo je možda jedan od najčešće citiranih principa, tzv.Pareto Princip. Nosi ime po čoveku koji ga je oktrio i kažu da ako se dobro razume može iz korena promeniti vaš život. Ukratko princip kaže da 80% naših rezultata na bilo kom polju dolazi od 20% našeg uloženog vremena, rada i truda. O ovom principu je puno pisano, lako ćete naći gomile primera, evo ovde svega nekoliko primenjivih u svakodnevnici.
- 80% vaše garderobe čine odevni komadi koje nikada ne oblačite, dok se u 20% garderobe nalaze omiljeni komadi koje stalno nosite i kombinujete.
- 80% vremena provodimo sa ljudima koji nam nisu mnogo bliski, čak se svrstavaju i u površne odnose, a svega 20% vremena provodimo sa najbližim ljudima u našem životu.
- I na kraju jedan primer za ljubitelje vina - 80% uživanja u dobrom vinu dolazi od 20% popijene količine.
Nastavite niz sami... iznenadićete se koliko je istinit :-)

Sva ova pravila nose jednu zajedničku reč u sebi, a to je STRPLJENJE.

  • Strpite se i sačekajte tih 20min da se vino temperira.
  • Strpite se, ne mora odmah sav posao biti završen, pravite pauze.
  • I na kraju strpljenje u životu će vam uštedeti veliki deo vremena i živaca, pa će vam onih 20% koje donose dobrobit na svim poljima lakše i jednsotavnije doći. Može to tako nekad malo ....

Preporučeni artikli