Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pomoć pri online kupovini:

013/33 18 52

Pravna lica - registrujte se upisivanjem PIB-a

Tart sa jabukama

Kad se jesen zahukta, večeri počnu da mirišu sneg,  možete li zamisliti lepši miris od kolača sa jabukama kako ispunjava kuću? Danas delimo sa vama recept za jedan  tart, koji se u našoj porodici pravi godinama, a dobila  sam ga od jedne divne devojke. Jer... svaki dobar recept ima svoju priču, pa i ovaj.
Pre dosta godina, kada sam bila u Francuskoj na učenju jezika, organizovana je proslava Božića u našoj školici, gde je svako trebalo da donese neki specijalitet iz svoje zemlje. Bila je to divna trpeza, šarenila se od slatkog i slanog. I medju svim tim slatsticama šepurio se i ovaj predivan tart, koji je napravila moja drugarica iz Štutgarda po receptu njene bake. Nismo proglašavali pobednika večeri, ali tacna od tarta je ubrzo ponosno blistala samo sa nekoliko preostalih mrvica.
Ta devojka je sada već odrasla žena, majka troje divne dece, kojima  sa istom ljubavlju pravi ovaj kolač kako su njoj pravile njena baka i mama.
Kako sve dobre stvari postaju još bolje kad se dele, evo i recepta... uživajte 

TART SA JABUKAMA

300gr brašna
200gr putera
100gr šećera
1 jaje
1 vanil šećer
1 kašika pavlake

Izmrvite brašno sa puterom i šećerom, dodajte jaje, i kašiku pavlake (slobodno zamenite jogurtom).Umotajte testo u providnu foliju ili u kesicu i stavitie ga u frižider da odmori sat vremena (može i duže, možete ga čak i zamrznuti).

Razvijte  testo, stavite u veliki kalup za tart ili u pleh i izbockajte viljuškom. Poredjajte  neoljuštene jabuke sečene na tanke ploške ,tako da se lepezasto preklapaju.Pospite obilato cimetom. Pravili smo i sa drugim voćem, isto je lep, preporučujemo da probate sa šljivama. Stavite ga  u zagrejanu rernu da se peče 25 min na 180°.

Čim stavite kolač u rernu, započnite sa kuvanjem preliva.
U šerpici pomešajte  150gr šećera i 100gr putera. Kuvajte  dok se ne napravi karamel. Dva jaja umutite, skinite  šerpicu sa vatre i laganim mlazom ulivajte uz mešanje jaja u smesu.  Prelijte kolač i vratite ga u rernu još 25min.

Ostavite ga da se malo prohladi i služite sa šlagom od slatke pavlake ili sa sladoledom od vanile.

Ostaje još samo da vam poželimo 

Prijatno :-)

A ako volite jabuke, privezak u obliku jabuke potražite klikom OVDE

Za plutanu tablu sa vintage motivom jabuka kliknite OVDE 

Za sve novosti i još pričica zapratite nas na Facebooku ili Instagramu 

Preporučeni artikli